Letovanje 2017 Kalamici

Letovanje 2017 Kalamici

Kalamici (Kalamitsi) je malo mesto na jugo-istočnoj obali poluostrva Sitonija i ovo letovalište nastalo pre 30 godina prvo kao prelepa kamp destinacija, koje je postepeno preraslo u letovalište. Zaštićen od talasa i vetrova sa prelepom uvalom, pozicioniran na 15km od Sartija, Kalamici predstavlja idealnu destinaciju za turiste koji traže mir, odmor na prelepoj plaži i uživanje na suncu. Nekoliko kafića i restorana, prijatna atmosfera bez gužve, čine Kalamici idealnim mestom za letovanje i miran letnji odmor.

Prelepa plaža, sitan pesak i tirkizno plavo more, samo upotpunjuju ambijent za uživanje. Ukoliko volite ronjenje ili pecanje, sportove na vodi ili samo uživanje na plaži, onda Kalamitsi je idealno mesto za Vas. Istočno i zapadno od mesta nalazi se veliki broj plaža koje možete posetiti: Silia, Manasu, Banana, Orange Beach, Porto Kofo.. Kao predivno mesto za pravi odmor za leto 2017, Kalamitsi je pravi izbor.

KALAMICI – OSNOVNI PODACI

Kalamici (Kalamitsi) se nalazi na Sitoniji, na srednjem prstu Halkidikija, a pozicioniran je skroz na jugu, gotovo na samom kraju poluostrva. Ovo mesto udaljeno je oko 15 kilometara od Sartija, oko 30 kilometara od Neos Marmarasa, a od grada Soluna nalazi se na oko 160 kilometara. Kalamici je veoma malo naselje od 30-ak kuća u kom živi oko 50 stanovnika. Ovde uglavnom svi objekti su striktno podredjeni letnjoj turističkoj sezoni, turizmu i gostima koji ovde provode leto i letnji odmor. Ako tražite mirno mesto za letovanje 2017 – Kalamici je pravi izbor za vas.

Kalamici zaista nije za one koji žele leto 2017 i letovanje u Grčkoj da provedu u ludom noćnom životu u diskotekama i klubovima. Ovo je mirno malo letovalište, idealno mesto za tihi porodični odmor i sjajna letnja destinacija za sve one koji žele da leškare na plaži u mirnoj, opuštajućoj atmosferi. Ovde nema bučnog noćnog života, nema gužve, nema saobraćaja, nema bučnih turista i svega ostalog po čemu se karakterišu veća turistička mesta.

Ako leto 2017 planirate da provedete u Grčkoj, Kalamici je sjajna destinacija da se letnji odmor provedu na tih i opuštajući način. Ovo letovalište se odlikuje predivnom morskom obalom, ali i prelepim i slikovitim zalivom, pa se stoga ovo mesto u neku ruku smatra skrivenim draguljem Grčke. Pored prelepe okoline i pejzaža, poseban utisak na sve turiste i posetioce ovog mesta ostavlja kristalno čista voda tirkizno plave boje. Ovde, van svake vreve i buke, možete na miru uživati i u ponudi grčkih tradicionalnih taverni, nekoliko lepih restorana ili simpatičnih kafića, ali kada je u pitanju noćni život, sve se uglavnom vezuje za okolna veća letovališta.

Plaža u Kalamiciju je rajski lepa i uredjena, ležaljke i suncobrane možete dobiti u restoranima ili kafićima koji se nalaze nadomak plaže, a za to vam je dovoljno da samo poručite jedno piće ili kupite sladoled. Naravno, uvek možete da ponesete i svoju ličnu opremu za plažu ukoliko je imate. U Kalamiciju, ponuda manjih i većih prodavnica, restorana i taverni, kao i kafića uz plažu, sasvim je dovoljna, i verujemo da vam apsolutno ništa neće nedostajati. Ovo grčko letnje odmaralište, s obzirom na kristalnu prozirnost vode, dubinu mora i bogatstvo podvodnog sveta je poznato i kao mesto u koje dolaze ljubitelji ronjenja.

U Kalamiciju meštani su vredni i ljubazni, pa se stoga može reći da je ovo tipično tradicionalno grčko mesto sa srdačnim i veselim stanovništvom. Kao i samo mesto i objekti se ovde održavaju besprekorno čisto i uredno, a osoblje vila i apartmana su svakog dana svim turistima na usluzi. U tavernama u ovom mestu nudi se obilje morskih specijaliteta, kao i jela od jagnjetine. Hrana je fenomenalna, jer svi morski plodovi i riba su sveži, a restorani se svakodnevno snabdevaju iz obližnjeg uzgajališta.

KALAMICI – KRATAK OPIS

Grčka je letnja destinacija sačinjena od bezbrojnih manjih ili većih živopisnih i atraktivnih primorskih mesta lociranih duž cele obale. Sva ova mesta mogu ispuniti najrazličitija očekivanja turista, jer svako mesto nudi nešto drugačije, specifično, pa je samim tim i letovanje u svakom od tih mesta jedinstven doživljaj. To je slučaj i sa Kalamicijem, mestašcem gde leto provode mnogi turisti iz Srbije, stranci, ali i mnogobrojni Grci dolaze ovde, željni da uživaju u opuštajućem i tihom odmoru.

Za Kalamici se može reći da je mali primorski raj i sjajna destinacija za letovanje koja pruža mogućnost da se provede nekoliko prelepih dana odmora. Ovde leto i dani letnjeg odmora svima ostanu još dugo u najprijatnijem sećanju, a mnogobrojni su turisti koji ovde leto provode već nekoliko godina zaredom. Ono što zaista odlikuje ovo mesto je prelepa okolina, prelepa peščana plaža i kristalno čisto more. Kalamici je jedno od najmanjih i najmirnijih mesta za letovanje u Grčkoj, smešten je na Halkidikiju, i ovo letovalište je idealna destinacija za leto 2017 za sve one koji traže miran i opušten ambijent.

Kalamici je mesto za letovanje koje krasi veličanstvena lepota svega što se nalazi oko njega. Neposrednim krajolikom dominiraju stene i niska vegetacija, ali u okolini ovoga turističkog mesta ima takodje i dosta drveća, a to su uglavnom masline. More je izuzetno čisto i prelepe tirkizno-plave boje, a peščana plaža je okružena beličastim stenama. Ovo malo letovalište je savršeno mesto i za one koji leto žele da provedu baveći se ronjenjem i ribolovom, a pored toga Kalamici takodje nudi priliku da se turisti koji provode leto 2017 ovde oprobaju u raznim vodenim sportovima i aktivnostima na vodi.

Što se temperatura tokom Jula i Avgusta tiče, može se reći da leto ovde nije pretoplo, a razlog za to je što se mesto i okolina odlikuju idealnim klimatskim uslovima. Tokom dana uobičajena pojava je prisustvo vetra, što doprinosi prijatnijem osećaju kod turista koji ovde provode odmor. U vazduhu se konstantno oseća predivni prijatni aromatični miris majčine dušice i origana, po čemu Sitonija je uopšte i nadaleko poznata.

Samo more u Kalamiciju je zapravo jedan veliki zaliv, koji je sastavljen od 3 manja zaliva. Južni zaliv je karakterističan po tome što ima najdužu plažu, a tamo se takodje nalazi i mesto za kampovanje. Srednji zaliv u Kalamiciju je mesto na kome se nalazi većina vila i apartmana. Treći, severni zaliv je u neku ruku malčice fizički odvojen i izolovan od ostalog dela ovog mesta, i tamo se iz tog razloga nalazi manja nudistička plaža.

Ako ovde provodite letovanje, osim boravka na plaži, kupanja, sunčanja i različitih aktivnosti na vodi, Kalamici može da vam ponudi i druge zanimljive stvari. Ako želite da Grčka vam ostane i u drugačijem sećanju osim po boravku na plaži, odvojite neko vreme da se upoznate barem sa neposrednom okolinom ovog simpatičnog mesta. Na primer, uvek možete obići mesta Siki i Toroni koji su u neposrednoj blizini, ili se možete provozati do fenomenalnog vidikovca, koji vam pruža mogućnost da uživate u pogledu na predivni južni zaliv Sitonije. Takodje, Sarti i Neos Marmaras su relativno blizu, pa poseta ovim takodje izuzetnim grčkim letovalištima dodatno moći će da upotpune vaš odmor i učine ga još zanimljivijim. Letovališta Sarti i Neos Marmaras su nešto veća grčka mesta, pa ukoliko se zaželite noćnog života kojeg nema u tihom i mirnom Kalamiciju – i ta opcija vam je na raspolaganju.

KALAMICI – INFORMACIJE O MESTU

Kalamici (Kalamitsi) je letnje odmaralište kao stvoreno za vas ukoliko želite leto 2017 da provedete u Grčkoj, i tražite destinaciju za tih i prijatan odmor i lepo letovanje. Ovo lepo malo grčko letovalište smešteno je na jugu Sitonije, i nalazi se na oko pola puta izmedju mesta Toroni i Sarti. Ovo mestašce smešteno je u maloj uvali, pa je stoga zaštićeno od jakih vetrova sa mora. Svi objekti u Kalamiciju su prvenstveno smeštajni objekti u vidu lepo uredjenih vila i kuća. Apartmani i smeštajni kapaciteti namenjeni su prvenstveno turistima tokom sezone letnjih odmora, pa stoga u samom mestu ima ljudi samo leti, i malo je stalnih žitelja koji tamo provedu celu godinu. U samom letovalištu postoje dva letnja kampa i ronilački klub “Delfin”.

Grčka je letnja turistička destinacija nadaleko poznata po svojim dobrodušnim žiteljima, tako da srdačnost i ljubaznost je nešto na šta ćete nailaziti zaista ovde na svakom koraku. Kalamici je letovalište idealno kako za pojedince, za parove, tako i za porodično letovanje roditelja sa decom. Ovo je lepo i izuzetno malo mesto sa svega nešto više od tridesetak kuća, i stoga ova letnja destinacija predstavlja pravu oazu za savršen letnji odmor svakome ko želi da provede relaksirajuće leto 2017 i nekoliko dana opuštanja daleko od bilo kakve gužve i vreve.

Osim odlićnog smeštaja u vilama i dobrih apartmana, Kalamici ima plažu koja je vrlo lepa, ćista, uredjena i peskovita. Pesak na nekim mestima je vrlo fin, dok je na negde nešto krupniji, i neki turisti baš taj deo plaže preferiraju, jer tamo pesak ne lepi se za kožu. Ulazak u vodu nije postepen kao na plažama Olimpijske regije, jer obala je nešto strmija i more je dublje, pa to čini ovo letovalište idealnim za svakoga ko želi da pliva, roni ili se bavi različitim aktivnostima na vodi.

Plaža u Kalamiciju gleda na otvoreno more. To je razlog što tokom letnjih dana su ovde talasi česta pojava, a to kod kupača doprinosi dopunskom uživanju, pogotovo kod dece. Talasi su prisutni tokom dana, dok more je najčešće potpuno mirno rano ujutro i predveče, jer tada se umiri vetar Maestral. U središnjem delu plaže u Kalamiciju nalazi se šator sa cvećem “Kalamitsaki”, koji je jedan od simbola ovog mesta.

Inače, što se plaže tiče, u ovom mestu za letovanje je središnji deo plaže rezervisan za boravak kupača, ali takodje i organizaciju hlada u sopstvenoj režiji. U Kalamiciju sami pravite svoju plažu shodno vašim željama i inspiracijama. Sa desnog dela plaže može se bez problema doplivati do malog ostrvceta, pa čak i popeti na njegov vrh, odakle imate prelep pogled na mesto, kao i na samo more. Ukoliko budete želeli da se uspenjete na vrh ostrvceta, reći ćemo da stene nisu glatke poput onih u Crnoj Gori. Na ovom ostrvcetu raste bodljikavo žbunje, pa stoga ne bi bilo loše da se do vrha popnete u nekoj vrsti obuće. More je kristalno bistro, čisto i pravo je uživanje roniti oko ostrvceta. Svi zainteresovani za ronjenje koji bi po prvi put želeli da se okušaju i u ovom vidu letnjih aktivnosti, mogu da uplate obuku u ronjenju u lokalnom ronilačkom klubu. Ukoliko se budete odlučili za tako nešto, bićete u prilici da vidite razne vrste malih i velikih riba, rakova i ježeva.

Ako volite prirodu i šetnje, i ne želite da se letovanje svede samo na leškarenje na plaži ili kupanje i aktivnosti na vodi, možete bez problema da iskoristite prelepo okruženje ovog mesta, i da predveče prošetate po okolnim brežuljcima i uvalama. Uvale oko Kalamicija su kamenite, a osim glavne plaže, kao i jedne omanje nudističke plaže u blizini mesta, ne postoje druge na kojima se možete kupati. Što se izleta tiče, i upoznavanja još nekih znamenitosti u Grčkoj, postoji mogućnost organizovanog obilaska Atosa, ali za to je potrebno otići u susedno letovalište Sarti, koje je na svega nekih 12-13 km udaljen od Kalamicija.

KALAMICI – KORISNE INFORMACIJE

Ako tražite destinaciju za leto 2017 u kom ćete naći lud provod i bogati noćni život, letovalište Kalamici nije baš najbolji izbor za vas. Noćni život, u smislu klubova, barova i diskoteka u Kalamiciju jednostavno ne postoji. Ovo letovalište je malo, ušuškano, bez previse ljudi,, i namenjeno prvenstveno turistima koji traže mir i tišinu. Stoga, u Kalamici prvenstveno dolaze gosti kojima je noćni život apsolutno nevažan.

Kalamici ima nekoliko vila, tri samiške, deset kafića i šest taverni. Samo letovalište nema poštu i nema banku, ali verujte nam kada kažemo da ovo malo autentično grčko mesto je savršena destinacija za lep porodični odmor, i stvarno se može reči da ima dušu. Sve je ovde podredjeno uživanju u miru i tišini, i zbog toga je ovo idealno mesto za letovanje turista kojima nedostaje upravo to. Inače, baš iz razloga što u mestu nema gužve i ima malo ljudi, mnogo Grka dolazi ovde vikendom na odmor, ali takodje ovde ima i Nemaca, Bugara i Makedonaca.

U ulici koja prolazi iznad same plaže, a koja sama po sebi nije jako prometna, nalazi se par taverni i jedan kafe-bar. Takodje, na desnom delu plaže nalazi se “Chica” beach-bar, i u jeku sezone tamo se često organizuju fenomenalne žurke. U Kalamiciju se nalazi i kafe “Cavo Kalamici”, i stvarno je jedno sjajno mesto koji u letnjoj sezoni radi 24 sata, a ovaj kafe je vrlo verovatno i najpoznatiji ugostiteljski objekat ovde.

Kalamici jeste malo mestašce za letovanje, ali što se tiče cena, razlika u odnosu na sva druga letovališta ipak nije velika, a nekima će biti čak i neprimetna. Kalamici ima tri supermarketa koji su odlično snabdeveni svim stvarima koji bi eventualno mogli turistima tokom boravka ovde zatrebati. Prvi supermarket je u ulici koja prolazi iznad plaže (sam centar Kalamicija, i to je najveća prodavnica), drugi supermarket je u kampu Porto, a treći u kampu Tsitreli.

U ovim prodavnicama možete naći verovatno sve što bi vam moglo zatrebati kada odete na letovanje. Svi supermarketi su odlično snabdeveni osnovnim namirnicama i potrepštinama. Tu možete kupiti voće i povrće, suhomesnate proizvode, mlečne proizvode, peciva, sredstva za higijenu, ali takodje i po nešto i od opreme za plažu kao što su šeširi za sunce, sunčane naočare, peškiri, peraja i maske za ronjenje i slično.

Na plaži se nalazi nekoliko malih prodavnica sa sladoledom, sa raznom opremom, sa loptama i igračkama za decu i sličnim stvarima. Svi restorani nadomak plaže imaju svoje suncobrane i ležaljke koje dobijete besplatno uz jedno piće ili sladoled. Na primer, veliki Nestle Magnum kornet košta 2 eura, i u tu cenu vam je uračunato i iznajmljivanje ležaljke i suncobrana za ceo dan. U Kalamiciju postoji i jedan lokal sa brzom hranom, gde se prodaju giros, suvlaki i slično. Giros košta 2,5 eura (porcija je 6 eura), a grčka salata je 4 eura. Što se tiče cena u restoranima, one su približno iste kao i u svim letovalištima u Grčkoj u ovoj regiji, pa čak i niže.